Helpdesk/Kennisbank

Wil je als leerkracht dat jouw ICT-problemen snel en goed worden opgelost?
Wil je als ICT-coördinator een duidelijk overzicht van lopende zaken hebben?
Of heb je als directeur behoefte aan een globaal beeld van ICT-perikelen?

Schoolhelpdesk.nl biedt je de oplossing: een eigen helpdesk/kennisbank voor jullie school!

ICT-coördinatoren worden vaak bedolven onder briefjes in postvakjes, vragen in de wandelgangen en berichten in de mailbox. Vaak vliegen ze van de een naar de ander en ontbreekt tijd om problemen te voorkómen in plaats van op te lossen. Een helpdesksysteem zorgt voor een duidelijk overzicht van ICT-problemen:

 • Welke problemen zijn er?
 • Hoe vaak komen ze voor?
 • Bij wie komen vaak problemen voor?

Bovendien is voor de ICT-beheerders helder welke zaken zijn afgehandeld, welke nog behandeld moeten worden en door wie. Aan een helpdesksysteem kan een kennisbank (een verzameling van veelgestelde vragen en antwoorden) gekoppeld worden, waardoor gebruikers steeds vaker en sneller zélf het antwoord op hun vraag kunnen vinden.

WERKWIJZE

Bij het online helpdesksysteem voert de gebruiker zijn hulpvraag en aanvullende informatie in. Per e-mail worden de ICT-beheerders geïnformeerd over dit nieuwe “ticket”. De ICT-beheerders en gebruiker communiceren via het systeem en worden per e-mail geattendeerd. In het systeem kunnen standaardantwoorden worden opgenomen, zodat beheerders niet steeds dezelfde reactie hoeven in te typen. Aan de helpdesk kan een kennisbank gekoppeld zijn, met veelgestelde vragen en de antwoorden daarop, al dan niet voorzien van een bijlage. Tijdens het aanmaken van een ticket worden suggesties uit de kennisbank getoond. De gebruiker kan ook zoeken binnen de kennisbank of artikelen per categorie bekijken. Als het niet mogelijk is om vooraf een ticket aan te maken, dan kan de gebruiker dat alsnog achteraf doen, zodat ICT-beheer waar nodig maatregelen kan treffen om problemen te voorkomen of om de vraag op te nemen in de kennisbank.

MOGELIJKHEDEN

Het systeem kan worden afgeschermd met een gedeelde gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie. Deze combinatie is bij de medewerkers van de school bekend en hiermee hebben zij toegang tot het systeem. Anderen kunnen de helpdesk/kennisbank dus niet gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als in de kennisbank gevoelige informatie (zoals wachtwoorden) wordt opgenomen. Of wanneer auteursrechtelijk beschermd materiaal (zoals handleidingen) wordt toegevoegd. Het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord voordat je een ticket kan aanmaken, kan echter ook een drempel zijn. Het kan nog eenvoudiger, want het is ook mogelijk automatisch tickets te maken doordat gebruikers een email met hun melding sturen naar een speciaal adres. Het systeem is geoptimaliseerd voor gebruik op computer, tablet en smartphone. Het systeem is volledig Nederlandstalig, zowel voor gebruikers als voor beheerders. In het administratie-gedeelte zijn ook de helpteksten Nederlandstalig, waardoor een beheerdershandleiding eigenlijk niet nodig is. Schoolhelpdesk kan ook worden ingezet als vraagbaak bij andere zaken die veel vragen oproepen, zoals de verhuizing of fusie van een school. Ook kan het systeem worden gebruikt voor het verzamelen van bestellingen (besteldesk) of klussen (klussendesk).

VOORDELEN BOVEN E-MAIL

VOOR DE GEBRUIKER
 1. Er hoeft alleen een beknopt formulier ingevuld te worden met alle benodigde informatie
 2. Geen tijdverlies door het typen van uitgebreide mailtjes
 3. Schoolhelpdesk is vanaf ieder device toegankelijk
VOOR DE BEHEERDER
 1. Koppeling tussen helpdesk en kennisbank: gebruikers weten zich steeds vaker zelf te redden
 2. Alle benodigde informatie wordt ontvangen
 3. Helder overzicht van openstaande tickets
 4. Mogelijkheid om tickets te sluiten en te archiveren (en eventueel weer te heropenen)
 5. Eén systeem met meerdere beheerders
 6. Tickets doorsturen van de ene naar de andere beheerder
 7. Inzicht in wie vaak tickets stuurt, over welk onderwerp tickets vaak gaan (analyse)

KOSTEN

De kosten bedragen 6,50 eur per maand incl.BTW en worden per jaar vooruit betaald.